Boškarin
Bijelo-sivo govedo dugih rogova te zadivljujuće snage simbol je regije. Još se nedavno koristio u poljoprivredi za oranje polja, za tegljenje kamenja za gradnju kuća, a njegovo meso i mlijeko farmeri su koristili kao hranu. No kada je došlo do modernizacije, a prvi traktori uvedeni za ubrzanje rada na polju, broj boškarina počeo je naglo opadati pa je tako 90-tih godina prošloga stoljeća ostalo samo nekih 100-ak grla.
Bilo je potrebno gotovo 20 godina za obnavljanje broja grla tradicionalnog istarskog goveda. Danas se uzgaja u gurmanske svrhe i sveukupno broji oko 2.500 grla uglavnom zahvaljujući lokalnim inicijativama koje su pokrenule nekoliko programa za zaštitu uzgoja boškarina pod upravom agencije za ruralni razvoj Istre AZRRI. Boškarin je prešao dug i trnovit put kako bi prerastao od životinje koja se koristila za rad na polju i tegljenje kamenja za gradnju kuća u životinju koja se uzgaja u gurmanske svrhe.
Danas, boškarin nije samo atrakcija zbog njegove snage i veličine; smatra se pravom gurmanskom delicijom, njegovo meso je postalo dijelom tradicionalne kuhinje i recepata koji dobivaju novi prizvuk.
Uzgoj boškarina subvencionirao je program agencije AZRRI, sazrijevanje i proizvodnja mesa obavlja se u kontroliranim uvjetima, nekoliko gurmanskih proizvoda od boškarina kao što je salama danas su dostupni na tržištu, a postoje i restorani s etiketom najboljih koji poslužuju izvorno meso boškarina prema najvećim gastronomskim standardima.
Mario Gašparini
Poljoprivredno gospodarstvo g. Maria Gašparinija smješteno je na zapadnom djelu Istre između Višnjana i Baderne u malom selu Fabci. U netaknutom djelu prirode imate jedinstvenu priliku razgledati stado izvorne istarske autohtone pasmine uzgajane na kontrolirani ekološki prirodni način.
Od davnine istarski vol svojim stasom predstavljao je dostojanstvo i ponos, a svojim blagim očima osebujnost i blagost. U prošlosti su postojali određeni kriteriji za ljepotu Istarskoga goveda koja mogu težiti do 1200kg. Volovi Bakin i Boškarin žive blisko životu svojih predaka. Većinu vremena borave vani na svježem zraku i hrane se svježom istarskom travom bez modernih krmiva ili dodataka prehrani. Selekcija koja se vrši u uzgoju usmjerena je prvenstveno ka zdravlju i snazi životinja te isticanju tipičnih odlika ove pasmine.
U poljoprivrednom gospodarstvu može se vidjeti kako u idiličnom krajoliku žive volovi Bakin i Boškarin koji su višegodišnji pobjednici u kategorijama poslušnosti, ljepote, težine i takmičenjima u oranju.
KONTAKT
Mirjana Gašparini
Fabci 28
52463 Višnjan
Mob: 00385 (0)99 594 71 13
Tel: 00385 (0)52 462 129
E-mail : mirjanagasparini@gmail.com
Aldo Štifanić
Udruga Savez uzgajivača istarskog goveda – S.U.I.G.
Predsjednik: Aldo Štifanić
Zagrebačka 21, Višnjan
052 449 361
Na očuvanju i zaštiti istarske autohtone pasmine od 1989. godine djeluje Savez uzgajivača istarskog goveda – SUIG.
Poljoprivredno – uslužni obrt „Švik – Kop“
Vlasnik: Aldo Štifanić
Zagrebačka 21, Višnjan
052 449 361
Djelatnost: uzgoj autohtonog istarskog goveda i magaraca (50 grla istarskog goveda svih kategorija i 19 magaraca)