Boškarin

Bijelo-sivo govedo dugih rogova te zadivljujuće snage simbol je regije. Još se nedavno koristio u poljoprivredi za oranje polja, za tegljenje kamenja za gradnju kuća, a njegovo meso i mlijeko farmeri su koristili kao hranu. No kada je došlo do modernizacije, a prvi traktori uvedeni za ubrzanje rada na polju, broj boškarina počeo je naglo opadati pa je tako 90-tih godina prošloga stoljeća ostalo samo nekih 100-ak grla.

Bilo je potrebno gotovo 20 godina za obnavljanje broja grla tradicionalnog istarskog goveda. Danas se uzgaja u gurmanske svrhe i sveukupno broji oko 2.500 grla uglavnom zahvaljujući lokalnim inicijativama koje su pokrenule nekoliko programa za zaštitu uzgoja boškarina pod upravom agencije za ruralni razvoj Istre AZRRI. Boškarin je prešao dug i trnovit put kako bi prerastao od životinje koja se koristila za rad na polju i tegljenje kamenja za gradnju kuća u životinju koja se uzgaja u gurmanske svrhe.

 

Danas,  boškarin nije samo atrakcija zbog njegove snage i veličine; smatra se pravom gurmanskom delicijom, njegovo meso je postalo dijelom tradicionalne kuhinje i recepata koji dobivaju novi prizvuk.

 

 

Uzgoj boškarina subvencionirao je program agencije AZRRI, sazrijevanje i proizvodnja mesa obavlja se u kontroliranim uvjetima, nekoliko gurmanskih proizvoda od boškarina kao što je salama danas su dostupni na tržištu, a postoje i restorani s etiketom najboljih koji poslužuju izvorno meso boškarina prema najvećim gastronomskim standardima.

Mario Gašparini

dscn1169 dscn0369

dscn0345 dsc01180

dsc01173 dsc01174

Poljoprivredno gospodarstvo g. Maria Gašparinija smješteno je na zapadnom djelu Istre između Višnjana i Baderne u malom selu Fabci. U netaknutom djelu prirode imate jedinstvenu priliku razgledati stado izvorne istarske autohtone pasmine uzgajane na kontrolirani ekološki prirodni način.

Od davnine istarski vol svojim stasom predstavljao je dostojanstvo i ponos, a svojim blagim očima osebujnost i blagost. U prošlosti su postojali određeni kriteriji za ljepotu Istarskoga goveda koja mogu težiti do 1200kg. Volovi Bakin i Boškarin žive blisko životu svojih predaka. Većinu vremena borave vani na svježem zraku i hrane se svježom istarskom travom bez modernih krmiva ili dodataka prehrani. Selekcija koja se vrši u uzgoju usmjerena je prvenstveno ka zdravlju i snazi životinja te isticanju tipičnih odlika ove pasmine.

U poljoprivrednom gospodarstvu može se vidjeti kako u idiličnom krajoliku žive volovi Bakin i Boškarin koji su višegodišnji pobjednici u kategorijama poslušnosti, ljepote, težine i takmičenjima u oranju.

KONTAKT

Mirjana Gašparini
Fabci 28
52463 Višnjan

Mob: 00385 (0)99 594 71 13
Tel: 00385 (0)52 462 129
E-mail : mirjanagasparini@gmail.com

 

Aldo Štifanić

 

boskarini
Udruga Savez uzgajivača istarskog goveda – S.U.I.G.
Predsjednik: Aldo Štifanić
Zagrebačka 21, Višnjan
052 449 361
Na očuvanju i zaštiti istarske autohtone pasmine od 1989. godine djeluje Savez uzgajivača istarskog goveda – SUIG.

Poljoprivredno – uslužni obrt „Švik – Kop“
Vlasnik: Aldo Štifanić
Zagrebačka 21, Višnjan
052 449 361
Djelatnost: uzgoj autohtonog istarskog goveda i magaraca (50 grla istarskog goveda svih kategorija i 19 magaraca)