visnjan-slika-7

O VIŠNJANU

Višnjan, slikovit i živopisan istarski gradić, čija prekrasna starogradska jezgra ispunjava, svakoga tko u njega kroči, lagodnim osjećajem ljepote i mira. Višnjan se nalazi na zapadnom dijelu Istre svega 12 km udaljen od Poreča, na blagoj uzvisini od 244 m nadmorske visine. Danas Općina Višnjan ima 56 naselja u kojima se nudi bogata ponuda turističko-smještajnih kapaciteta. Uz netaknutu prirodu i mir, osjećaj iskonskog užitka je jedinstven.

Šarm Višnjana te njegova duga povijest mogu se zamijetiti na svakom koraku te predstavljaju savršenu kulisu za uživanje u kulturnim događajima poput mjesnih fešta, sajmova, glazbenih koncerata, filmskih projekcija koje su planirane u ljetnim mjesecima. Težnja za sve bogatijim kulturno-glazbenim programom na najljepšoj pozornici starogradske jezgre, poruka je da će u  novom izdanju Višnjanskih romantičnih večeri svatko pronaći ponešto za sebe.

Autohtona gastronomska ponuda vinskih podruma i životopisnih konoba prožeta je specijalitetima od tartufa, pršuta, ombola, boškarina, šparoga, ribe i morskih plodova, ali i drugih sastojaka koji daju specifičnu notu okusa.

 

visnjan-slika-6

KULTURNO – POVIJESNA BAŠTINA

Vissignanun, Vicinius, Guissignanus, Visignano, Ime Višnjan potječe od latinske riječi Vicinianus što znači u blizini jer je Višnjan u prošlosti bio najbliži posjed Poreča. Najstariji pisani dokument u kojem mu se spominje ime je akt po kojemu su se određivale granice posjeda Sv. Maura iz 1003.g.

Neizostavan  šarm Višnjanu i okolici daje svjetski poznata Zvjezdarnica sa mjestom Tićan i Sunčana ura kao i brojni sakralni eksponati koji se nalaze u mjestu i njegovoj okolici. Svojevrsnost povijesne baštine čine arheološki motivi iz brončanog doba te povijesni ostaci iz svih razdoblja. Prirodna bogatstva poput višestoljetnog hrasta i izvora Badavca zanimljivosti su koje upotpunjuju turističku ponudu mjesta i mame svakog prolaznika.

Na području sela Strpačići, 1 km od Višnjana, pronađene su bakrene naušnice i igle iz brončanog doba. Od 2000. do 1000. g. pr. Kr. naseljavaju se Iliri, a kasnije i Kelti. Ostaci iz tog razdoblja postoje na brežuljku Montemez u blizini Višnjana, čije ime na keltskom znači lijepa uzvisina.

Vrijedni pronalasci raznog keramičkog posuđa, i drugi ostaci iz tog razdoblja pronađeni su i u samom Višnjanu. Zapadno od Višnjana nalazilo se u antici i srednjem vijeku poznato naselje Dilian sa samostanom i crkvom sv. Mihovila iz 11. st. Radi značaja lokaliteta započela su istraživanja na međunarodnom nivou.

Višnjan je bio opasan zidom sve do 18. st. U grad se ulazilo kroz gradska vrata koja su izgrađena u doba Venecije s lavom i otvorenom knjigom. Višnjanom su u prošlosti gospodarili Mlečani, Austrijanci, Francuzi i Talijani. Administrativno je pripadao Motovunu sve do 1847. g. kada postaje samostalna općina.

 

panorama-visnjana

SPOMENIČKA BAŠTINA

RANOBIZANTSKA BAZILIKA SV.AGNEZE (ANTE ŠONJE) U MUNTEJANI.

Biskup Eufrazije Grg iz Trakije, na području svoje diecese, u doista zabitom kraju na prijelazu iz pitome zapadne u šumovitu srednju Istru, da bi učvrstio kršćanstvo, sredinom 6. stoljeća dao je podići Crkvu u Montejani. Montejana je naziv brežuljka.

SV. MIHOVIL POD ZEMLJOM (RAJON KOLOMBERA)

Zapadno od Višnjana, nalazi se u antici i srednjem vijeku naselje zvano Dilian. Naselje i njegova poznata Crkva spominju se od ranog srednjeg vijeka. Veleposjednik SELMON (Telmon) osniva i postaje prvi opat Benedektinskom (840. – 1529. god.) samostanu posvećenom Sv. Mihovilu, vjerojatno zbog kripte ispod glavnog oltara. Dodijeljen drugom redu, djelovao je do polovice 19. stoljeća. Danas je ruševina u šikari i raslinju.

Zdanje ranogotička crkva Sv.Antona opata, pokrivena škrilama obnovljena je 1500. i 1913. god. Izgrađena je na prijelazu 13. i 14. stoljeća s freskama iz 1550. god. i glagoljskim grafitima nastali između 1500. i 1550. god.

SV. ROK

U samom urbanom centru locirana je antička barokna crkva koja nakon I svj. rata biva preseljena na lokaciju Saline. Tom prilikom obnovljena je fasada zanimljivog izgleda.

Grobljanska kapelica – zdanje smješteno na mjesnom groblju.

Kompleksom centra stare jezgre, skoro amfiteatarski zaokruženim građevinama, impozantno dominira Župna crkva, obnovljena s kolonadama neoklasičnog stila. Crkva i zvonik zajedno s lođom i cisternom čine jedan kompleks sugestivne cjeline, čiji se vidik prostire duž čitave porečke obale, od Umaga do Vrsara, a u daljini – sjeverozapadno naziru se vrhovi Alpa.
Župna crkva posvećena Sv.Kviriku i Juliti izgrađena je na mjestu stare antičke crkve (1830.- 1833. god.) Unutrašnjost crkve krase djela nepoznatih majstora dok je « MADRE DI DIO» djelo slikara Venture.

BAČVA

Na zaravni 3 km južno od Višnjana nalazi se selo Bačva. Sto metara dalje, okružene zelenilom i stambenim zgradama, stoji crkva iz XIV. i XV. stoljeća posvećena Blaženoj Djevici.
Višnjanština i njena raskršća su obilježena zavjetnim kapelicama. Posebno se mora istaknuti rajon Sv.Ivana od Šterne te crkvica Sv. Duha kraj Vrhljana, Sv.Juraj u Radovanima .

MARKOVAC

U Markovcu se nalazi ne manje sugestivna i zanimljiva crkvica posvećena Sv.Eleni i Sv.Agati gotičkog je stila iz 14.stoljeća.

Na groblju u Cerionu nalazi se grobna kapelica posvećena sv.Matiji i sv. Valentinu te u Baratu, crkvica sv.Blaža, sv. Foške i na brdu Tićan, crkvica posvećena sv.Panteleonu.

 

imag0768

TURIZAM

Na području koje obuhvaća Općina Višnjan domicilno se stanovništvo do ranih sedamdesetih pretežito bavilo poljoprivredom. Tada počinje značajan razvoj turizma na zapadnoj obali Istre, pa se tako i veći broj stanovnika Općine Višnjan zapošljava u novoizgrađenim hotelima, kampovima i restoranima u Poreču, Vrsaru. Taru i Funtani.
Krajem devedesetih godina jedan se dio turističkih djelatnika odlučuje vratiti na svoja ognjišta i počinje otvarati konobe, agroturističke destinacije i seljačka gospodarstva. S porastom zanimanja stranaca za unutrašnjost Istre lokalno se stanovništvo počinje baviti privatnim iznajmljivanjem soba, apartmana te najmom kuća za odmor.
S obzirom na činjenicu da je Master planom razvoja istarskog turizma svaka turistička destinacija definirana po svom karakterističnom i prepoznatljivom turističkom proizvodu, višnjanske turističke snage konstantno rade na promociji svih autohtonih proizvoda da bi se zajedničkim snagama stvorio prepoznatljiv, konkurentan i turistima zanimljiv turistički proizvod. Područje Općine Višnjan vrvi resursima i potencijalima koje treba objediniti te kvalitetno  pozicionirati; posebnu pozornost svakako treba pokloniti Zvjezdarnici, istarskom boškarinu i vrhunskim lokalnim proizvođačima vina i maslinovog ulja.