Tican_Observatory_con2001

Zvjezdarnica Višnjan nastala je odlukom skupštine Amaterskog astronomskog društva Višnjan od 13. studenog 1992. godine kao javna zvjezdarnica, a naknadnim odlukama Astronomskog društva Višnjan i Znanstveno edukacijskog centra Višnjan tijekom 2005. godine postala je astronomski institut.

U svom djelovanju istakla se na astrometrijskim mjerenjima i otkrićima malih tijela. U razdoblju od 1995. do 2001. godine, zabilježeno je 1749 otkrića asteroida, čime je Zvjezdarnica Višnjan postala jedna od najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta svih vremena. Postavljanjem neekološke rasvjete i porastom svjetlosnog onečišćenja na području Istre tijekom 2000. i 2001. godine, nivo sjaja noćnog neba raste do kritične razine i dotadašnji znanstveni rad iz Višnjana biva otežan, da bi 2001. godine prestao u potpunosti.

Zvjezdarnica Višnjan trenutno je najaktivnija u popularizacijskim i edukacijskim projektima u sklopu Znanstveno Edukacijskog Centra Višnjan, koji uključuju progame za učenike svih uzrasta iz mnogih područja znanosti.

Dovršenjem gradnje nove zvjezdarnice Astronomskog društva Višnjan i Općine Višnjan na Tičanu (~3 km istočno od Višnjana) i postavljanjem opreme za astronomska i geofizička mjerenja na novoj lokaciji, stjeću se uvjeti za nastavak znanstvenog rada. Dio edukacijskih aktivnosti također se polako seli u pravcu nove lokacije.

 

zvjezdarnica-1

Višnjanska škola astronomije (VSA) je najstariji edukacijski program pri Zvjezdarnici Višnjan. Već više od 25 godina, ovaj međunarodni program okuplja srednjoškolce s posebnim interesom za astronomiju i svemirske znanosti. Neke od naših prepoznatljivih tema uključuju istraživanje malih tijela Sunčevog sustava, razvijanje teleskopskih sustava i projektiranje planetarnih robota – istraživača.

VSA se održava jednom godišnje i tipično traje 8 do 10 dana. Jedna od njenih specifičnosti je noćni rad, u sklopu kojeg se vrše astronomska promatranja. Zbog mnogih inozemnih gostiju, većina aktivnosti se odvija na engleskom jeziku. Broj sudionika se u prosjeku kreće između 15 i 20, podijeljenih u 4 do 5 radnih grupa. Odabir učenika vrši se na osnovu motivacijskih pisama, rezultata postignutih na natjecanjima, te pisama preporuke njihovih nastavnika. Prijave za VSA se otvaraju u proljeće, te su otvorene do 01. lipnja tekuće godine.

 

visnjan-slika-9

Youth Science Camp ili Znanstveni kamp mladih je sedmodnevni rezidencijalni program namijenjen osnovcima koji žele upoznati svijet znanosti i tehnologije na nov i zanimljiv način. Kroz izradu projekata s područja astronomije, fizike, biologije, kemije i drugih znanosti ovaj program nudi iskustveno učenje o temeljnim znanstvenim pojmovima i metodama rada, pružajući sudionicima radost istraživanja i otkrivanja.

Timski rad u malim grupama, kreativno rješavanje problema, interdisciplinarni pristup u izgrađivanju bazičnih vještina znanstvenog i kritičkog mišljenja te prezentacija rezultata osnovne su značajke naših programa.

Razvoj tehnologije, dugogodišnje iskustvo, znanje i tradicija opažanja meteora u Hrvatskoj, rezultirali su s formiranjem Hrvatske meteorske mreže (HMM).
Tehnološki proboj u tehnologiji kamera, uspješna testiranja različitih tipova kamera u Puli i postavljanje geofizičke stanice za praćenje utjecaja meteora na ionosferu na Tićanu, dovelo je do samo jednog mogućeg rješenja – formiranje mreže kamera u svrhu snimanja meteora.

2007. godine započeo je razvoj Hrvatske meteorske mreže kao zajednički projekt Astronomskog društva “Istra” iz Pule i Znanstveno edukacijskog centra Višnjan.

 

zvjezdarnica

 

Danas HMM broji više od 30 kamera u pogonu, instaliranih kako po školama i znanstveno-edukacijskim centrima tako i po privatnim kućama u Hrvatskoj ali i van nje. Višestruki preklop vidnih polja kamera omogućava vrlo preciznu analizu putanja meteora, te predstavlja bazu za eventualne izračune mogućih mjesta pada meteorita. Potvrda efikasnosti sustava je i pronalazak meteorita kraj Križevaca, kao rezultat izračuna putanje iz mjerenja položaja meteora sa snimaka 5 HMM kamera, palog u noći s 4. na 5. veljače 2011. godine.

Jedna od djelatnosti koje obavljaju Zvjezdarnica Višnjan, Astronomsko Društvo Višnjan i Znanstveno Edukacijski Centar Višnjan jest popularizacija znanosti, uglavnom kroz znanstveno-popularna predavanja, te astronomska promatranja neba. Ove aktivnosti namijenjene su široj javnosti, uključujući učenike i studente svih uzrasta.

Grupna razgledavanja zvjezdarnice moguća su isključivo uz prethodnu najavu i dogovaranje termina.

Za grupne posjete organiziramo poseban program koji može uključivati predavanje i/ili promatranje nebeskih objekata (uključujući i Sunce u slučaju dnevne posjete). Moguća su vodstva na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku.

  • Ciklus predavanja “Petkom u sedam” održava se svake godine u razdoblju od siječnja do ožujka. Predavanja u kojima gostuju predavači različitih profila – znalaca i općenito osoba koje svoj entuzijazam prema određenom području nastoje približiti publici na popularan i razumljiv način, održavaju se u prostorijama nekadašnje općinske vijećnice u Višnjanu i bilježe izuzetnu posjećenost.

 

Kontakt:

Astronomsko društvo Višnjan

Istarska 5, Višnjan

info@astro.hr

+385 (0) 52 449 212